نحوه ثبت شرکت سهامی خاص
نحوه ثبت شرکت سهامی خاص و مقررات و ضوابط مربوط به آن مقوله مهمی تلقی میشود که مزایای بسیاری را هم به دنبال خود دارد. نکته قابل توجه این است که برای یک شرکت بعد از ثبت، تعهدات حقوقی به وجود میآید که باید نسبت به آنها آگاهی داشت.
ما در این مطلب به چگونگی و نحوه تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص که یکی از مهمترین شرکتهای تجاری میباشد میپردازیم.
شرکت به چه معناست؟
به طور کلی شرکت یک نهاد حقوقی است که جدا و متمایز از اعضای تشکیلدهنده آن میباشد. این نهاد حقوقی بسیاری از حقوق و مسئولیتهایی را که اعضا دارا هستند نیز به عهده دارد. در واقع شرکت ترکیبی از اعضایی است که برای رسیدن به هدف واحد دور هم گرد آمدهاند. به عنوان مثال یک شرکت میتواند یک طرف انعقاد قرارداد باشد، میتواند مستقلا وام دریافت کند، کارکنان را استخدام کند و در نهایت اینکه دارای اموال و داراییهای مختص به خود است.
نهاد شرکت در عالم حقوق به شخص حقوقی معروف است.
شرکت سهامی چیست؟
یکی از متداولترین انواع شرکتهای تجاری در ایران، شرکتهای سهامی هستند. طبق ماده ۴ لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۷،شرکتهای سهامی به دو نوع شرکتهای سهامی عام . شرکتهای سهامی خاص تقسیم میشوند:
شرکت های سهامی عام شرکتهایی هستند که موسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنند.
شرکتهای سهامی خاص شرکتهایی هستند که تمام سرمایه آنها در موقع تاسیس منحصراَ توسط موسسین تامین گردیده است.
شرکت سهامی خاص خصوصیاتی دارد؟
_سرمایه شرکت به هنگام تاسیس نباید کمتر از یک میلیون ریال باشد و نیز شرکای شرکت نباید کمتر از ۳ نفر باشند.
_سهام شرکت،قابل معامله در بازار بورس نمی باشد و نقل و انتقال سهام شرکت،مشروط به موافقت مدیران یا مجامع عمومی صاحبان سهام است. ضمناَ شرکت سهامی خاص نمیتواند مبادرت به صدور اوراق قرضه نماید.
_در شرکت سهامی خاص،مسئولیت هر یک از صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است. تمام سرمایه آن باید به وسیله موسسین تاسیس گردد(ماده ۴ ل.ا.ق.ت).
در نام شرکت باید کلمه «خاص» قبل از ذکر نام شرکت و یا بعد از آن بلافاصله اضافه شود و این کلمه در کلیه نوشتجات شرکت و آگهیها صریحا باید رعایت گردد مانند «شرکت سهامی خاص البرز».
نحوه تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص چگونه است؟
شرکت سهامی خاص بلافاصله پس از انجام دادن اقدامات اولیه از قبیل ۱-امضای اساسنامه ۲- تعهد سرمایه ۳- انتخاب مدیران و بازرسان، به وسیله موسسان تشکیل میشود؛
یعنی با امضای اساسنامه، تعهد کلیه سهام و پرداخت مبالغ نقدی لازم، انتخاب مدیران و بازرسان و قبول سمت کتبی آن ها، شرکت سهامی خاص تشکیل شده محسوب میشود.
در شرکت سهامی خاص، موسسان شرکت در واقع سهامداران اولیه شرکت محسوب میشوند.
تشریفات و مراحل ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟
از تفاوتهای تشریفات تشکیل و مراحل ثبت شرکت سهامی خاص نسبت به شرکت سهامی عام میتوان گفت که در شرکت سهامی خاص برخلاف شرکت سهامی عام: اولاَ تشریفات پذیرهنویسی وجود ندارد، ثانیا ورقه تعهد وجود ندارد، ثالثا تشکیل مجمع عمومی موسس لازم نیست و بلکه اختیاری است.
چنانچه در هر یک از مراحل ثبت شرکت، ابهام و یا سوالی داشتید همین الان میتوانید از کارشناسان حقوقی موسسه حقوقی عرشی مشاوره بگیرید.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
تمامی افراد میتوانند با ورود به تارنمای http://irsherkat.ssaa.ir درخواست به ثبت و تأسیس شرکت یا مؤسسه غیر تجاری نمایند.
۱. در مرحله اول شما بایستی اطلاعاتی نظیر اطلاعات متقاضی، نام شرکت، موضوع شرکت، آدرس دفتر مرکزی شرکت، سرمایه اولیه شرکت، اشخاص شرکت، سهام و سرمایه هر شخص، سمت اشخاص، ارتباط ما بین اشخاص، شعب شرکت، روزنامه و سال مالی، متن صورتجلسه، درج متن اظهارنامه و اساسنامه شرکت، را وارد نمایید.
باید نام شرکت مطابق با قوانین و مقررات اسامی خاص استفاده شود. نام شرکت باید دارای ریشه فارسی باشد و در آن از کلملات و عبارات انگلیسی استفاده نشود. نام شرکت نباید با شئونات و قوانین انقلاب اسلامی ایران در تضاد باشد، همچنین از به کار بردن نام های تکراری که قبلاً به ثبت رسیده اند خودداری نمایید.
۲. پس از درج اطلاعات خواسته شده در سامانه، باید منتظر بمانید تا کارشناس مربوطه اطلاعات شما را مورد ارزیابی قرار دهد و در صورتی که هیچ نقص و ایرادی در اطلاعات وارد شده وجود نداشته باشد، بایستی بنا به درخواست اداره ثبت شرکت ها مدارک را به این اداره ارسال نمایید.
۳. در این مرحله شما باید یک پرینت از اوراق چاپی در سامانه تهیه نمایید و به امضاء سایر اعضای شرکت برسانید. سپس مدارک لازم را از طریق پست به صورت سفارشی به آدرس مذکور در تاییدیه پذیرش ارسال کنید. پس از ارسال پستی، باید شماره مرسوله را در سامانه اداره ثبت شرکت ها وارد نمایید.
۴. در صورت عدم وجود نقص در مدارک تقدیمی، کارشناس مربوطه نسبت به تهیه پیش نویس آگهی ثبت اقدام می کند. در این صورت شخص متقاضی باید با همراه داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی برای اخذ مدارک ثبتی و همچنین امضاء ذیل دفاتر به اداره ثبت شرکت ها مراجعه نماید.
۵. پس از تأیید تمامی مراحل و دریافت شماره ثبت، بایستی آگهی ثبت شرکت را در روزنامه رسمی به ثبت برسانید.که در این صورت هزینه انتشار آگهی به صورت اینترنتی پرداخت می شود.
۶. پس از درج آگهی در روزنامه رسمی شما می توانید فعالیت خود را رسما ً آغاز نمایید.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت سهامی خاص
- دو برگ اظهارنامه شرکت
- دو جلد اساسنامه شرکت
- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
- دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره با امضای مدیران منتخب
- کپی شناسنامه برابر اصل شده توسط دفاتر اسناد رسمی (همه اعضای هیات مدیره، سهامداران و بازرسین)
- کپی کارت ملی برابر اصل شده توسط دفاتر اسناد رسمی (همه اعضای هیات مدیره، سهامداران و بازرسین)
- ارائه گواهی پرداخت حداقل ۳۵% سرمایه شرکت از بانکی که حساب شرکت در شرف تاسیس در آنجا افتتاح شده است.
- ارائه تقویمنامه کارشناس رسمی دادگستری (اگر آورده شرکت غیر نقدی منقول و یا غیر منقول باشد)
- ارائه اصل سند مالکیت (اگر اموال غیر منقول جزء سرمایه شرکت باشد)
- گواهی عدم سوءپیشینه کیفری همه اعضای هیات مدیره و بازرسان شرکت
- ارائه اقرارنامه همه اعضا هیات مدیره مبنی بر اینکه کارمند رسمی دولت نیستند و مدیر عامل مبنی بر اینکه در شرکت دیگری سمت مدیریت عامل را دارا نیست.
- امضای وکالتنامه
- ارائه اصل قیمنامه در صورتی که یکی از اعضا دارای اهلیت نباشد.
- در صورتیکه اعضا با سهامداران شخص حقوقی باشند، کپی آگهی تاسیس،روزنامه رسمی، کپی روزنامه رسمی آخرین تغییرات + کپی شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده نماینده شخص حقوقی
- در صورت حضور سهامدار خارجی در صورتیکه شخص حقیقی باشد کپی برابر اصل پاسپورت و ترجمه رسمی آن، در صورتیکه شخص حقوقی باشد ارائه گواهی ثبت شرکت در مرجع ثبت شده آن کشور که مبین آخرین وضعیت شرکت و ترجمه رسمی آن، همین طور اصل و ترجمه وکالتنامه
- ارائه مجوز مربوط به فعالیت از مرجع ذیربط در صورت نیاز.
چند نکته مهم درخصوص نحوه ثبت شرکت سهامی خاص
۱- سهام شرکت، قابل معامله در بازار بورس نیست و نقل و انتقال سهام شرکت بر خلاف شرکت سهامی عام، مشروط به موافقت مدیران یا مجامع عمومی صاحبان سهام است
۲- در شرکت سهامی خاص، مسئولیت هر یک از صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است
۳- تمام سرمایه شرکت سهامی خاص باید به وسیله خود موسسین تامین بشود و در شرکت سهامی خاص چه در هنگام تشکیل و ثبت شرکت و چه بعدا بر خلاف شرکت سهامی عام ، پذیره نویسی سهام و تامین بخشی از سرمایه توسط مردم امکان پذیر نیست
۴- حداقل تعداد سهامداران لازم جهت ثبت شرکت سهامی خاص ۳ نفر هست و این تعداد در طول حیات شرکت هم نباید از این حداقل کمتر بشود
۵- برای تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص نیاز به حضور حداقل ۲ نفر بازرس (یک نفر بازرس اصلی و نفر دیگر بازرس علی البدل) وجود دارد.
ضمانت اجرای عدم ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟
اگر مدیران شرکت تا شش ماه از تاریخ تشکیل شرکت سهامی خاص آن را به ثبت نرسانند، شرکت را باید منحل شده تلقی کرد و سهامداران محق خواهند بود مطابق مقررات ماده ۱۹ لایحه قانونی ۱۳۴۷ وجوه پرداختی خودشان را دریافت کنند. البته دریافت وجوه از طرف آنان بدین معنا نیست که در مقابل اشخاص ثالث مسئولیتی ندارند و در واقع مقررات ماده ۲۳ لایحه قانونی ۱۳۴۷ در مورد سهامداران شرکت سهامی خاص نیز لازم الرعایه است.
به موجب این ماده: “موسسین شرکت نسبت به کلیه اعمال و اقداماتی که به منظور تاسیس و به ثبت رسانیدن شرکت انجام می دهند مسئولیت تضامنی دارند”.
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص به چه میزان است؟
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص شامل هزینه تعیین نام شرکت، حق الثبت، حق الوکاله وکیل، هزینه تهیه پوشه، پاکت، گیره و همچنین هزینه پست مدارک از طریق باجههای پستی منتخب به اداره ثبت شرکتها است. همچنین در نظر داشته باشید که پس از ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری، بر اساس قانون تجارت باید موضوع تاسیس و ثبت شرکت سهامی خاص خود را در روزنامه رسمی کشور و همچنین در روزنامه کثیرالانتشار مربوط به آگهیهای شرکت منتشر نمایید تا به اطلاع عموم برسد.
انحلال شرکت سهامی خاص
مطابق ماده ۱۹۹ قانون تجارت شرکت سهامی در موارد زیر منحل میشود:
۱- وقتی که شرکت موضوعی را که برای آن تشکیل شده است انجام داده یا انجام آن غیر ممکن شده باشد.
۲- در صورتی که شرکت برای مدت معین تشکیل گردیده و آن مدت منقضی شده باشد مگر اینکه مدت قبل از انقضا تمدید شده باشد.
۳- در صورت ورشکستگی
۴- در هر موقع که مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام به هر علتی رای به انحلال شرکت بدهد.
۵- در صورت صدور حکم قطعی دادگاه
نیاز به مشاوره حقوقی در زمینه ثبت شرکت دارید؟
اگر در مسیر ثبت شرکت قرار دارید و یا میخواهید در مورد فرآیند تشکیل شرکتها نکاتی را از ابتدا بدانید کارشناسان حقوقی مجرب موسسه حقوقی عرشی در کنار شما هستند و میتوانید درخواست خود را تنظیم کنید و از خدمات حقوقی آنلاین ما بهره بگیرید.